Mat og livsstil

Generelt sett kan et sunt og variert kosthold bidra til god helse og overskudd, og i tillegg gjøre det lettere å holde vekten dersom vektkontroll er en aktuell problemstilling.

iStock_000016525159_Small

 

Hver enkelt HS-pasient vil oppleve sykdommen forskjellig, og det vil derfor variere fra person til person hvilke fysiske aktiviteter den enkelte kan delta i. Snakk med hudlegen din hvis du er i tvil om hva du kan, eller ikke kan gjøre.

 

iStock_000026968759_Small

Vektreduksjon

Foreløpig vet man ikke om Hidrosadenitt medfører overvekt, eller om overvekt kan gi Hidrosadenitt. Forskning viser at HS er forbundet med overvekt, og sykdommens alvorlighetsgrad øker med graden av overvekt.1,2 Det kan uansett være fornuftig å gå ned i vekt hvis du er overvektig - snakk med legen din om mulighetene.

Regelmessig trening er en god måte å holde vekten på og gjør det lettere å takle stress

Røykeslutt

Selv om forskningen har vist at det er en sammenheng mellom HS og røyking, vet man ennå ikke om røyking kan føre til HS, eller om det er HS-tilstanden (og tilknyttede lidelser som f.eks. depresjon), som får folk til å røyke.1,3 Men det vil alltid være fornuftig å slutte å røyke i forhold til egen helse – snakk med legen din om mulighetene.

REFERANSER:

  1. Jemec G. Hidradenitis Suppurativa. N Engl J Med. 2012; 366:158-64. 
  2. Zouboulis CC, Tsatsou F (2012) Disorders of the apocrine sweat glands. In: Goldsmith LA, Katz SI, Gilchrest BA, Paller AS, Leffell DJ, Wolff K (eds) Fitzpatrick’s Dermatology in General Medicine. 8th ed, McGraw Hill, New York Chicago, pp 947-959. 
  3. The British Association of Dermatologists. Hidradenitis Suppurativa. Available at: http://www.bad.org.uk/site/825/default.aspx. Accessed August 2013.